با اشاره به اینکه رنگ سبز در بین همه ادیان بعنوان رنگ طراوت و زندگی و آرامش یاد شده است اما خیلی از مسلمانان امروز تصورشان بر این است که این رنگ (سبز) انحصاراً نشان دین اسلام بوده است. بر اساس این تصور غلط، گویا پیامبر اسلام(ص) و امامان شیعه هم بطور ویژه و انحصاراً رنگ سبز را برای لباس و جامهی خود بر می گزیدند و یا در مراسمهای رسمی چنین لباسی بر تن می نمودند. اما روایات متعدد حاکی از آن است که پیامبر اسلام و ائمه معصومین به هنگام حضور در جمع ها ، مهمانیها و مراسمهای رسمی با جامهی سرخ (قرمز)رنگ ظاهر می شدند و از طرفی پرچم حکومت پیامبر اسلام که بهنگام جنگها نیز حمل می شد گاهی سیاه و گاه سفید بود.
رنگ سبز در میان جهان عرب (اعم از پیروان ادیان مختلف) از جایگاه ملی ویژه ای برخوردار است؛ در جنوب ایران (منطقه عربستانِ ایران)، این رنگ در مراسمهای ملی- سنتی بسیار خودنمایی میکند. برای مثال: در این منطقه با استثناء از دیگر مناطق ایران، از قدیم رسم بر این بوده که در مراسم جشن عروسی ها ، عروس لباسی سبز به تن میکند و سبدها و طَبَقهای حاوی وسایل عروسی و هدایای مربوطه با تور و پارچه و نوارهایی سبزرنگ تزیین میشوند؛ همچنین داماد نیز از اقلام سبز استفاده مینماید.
عروس عرب ؛ با لباس سنتی سبزرنگ برگرفته از فرهنگ ملی عربی
در نتیجه برداشتهای غلط از فرهنگ عربی به نام فرهنگ اسلامی، در سده های اخیر چنین باب شده است که رنگ سبز به نشان اسلام در جاهای مختلف بکار برود ؛ لذا در پرچم بعضی از کشورها و مناطق اسلامیِ عربی و غیرعربی نیز از این رنگ بدین منظور استفاده میشود.
اما با بازگشت به دوران ورود اسلام به منطقه ایران کنونی معلوم میشود که محتوای روی پرچم و بیرق به سمت دینی شدن رفت اما نه با رنگ سبز، بلکه در این دوره معمولا روی پرچم عبارت «لااله الاالله» نقش بسته بود و البته پرچم ها یک ویژگی دیگر هم داشت؛ بیرق های این دوره بعضا به شکل مستطیل عمودی بود و نه افقی یا مثلثی. از این دوره تا زمان صفویان همه سلسله ها به نوعی پرچم مخصوص به خود را دارند اما هیچ وقت از رنگ سبز به عنوان نشان اسلام استفاده نشده است.
استفاده از رنگ غالب و زمینه سبز اولین بار در پرچم دولت سلسله صفویه که خود را منتسب به پیامبر اسلام(ص) میدانستند با یک برداشت غلط از فرهنگ عربی با عنوان فرهنگ اسلامی و بدلایل سیاسی و بعنوان نمادی متفاوت در مقابل امپراتوری عثمانی که رنگ قرمز رنگ زمینه پرچم آن بود، وارد فرهنگ این امپراتوری شد و پس از صفویان این رنگ همواره در پرچم دولتهای بعدی و پرچم جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران بکار رفته است.
عروس و دامادهای تورک ؛ با لباس سنتی قرمزرنگ برگرفته از فرهنگ ملی تورکی
آچار سؤزلر :
بایراق,
نشان اسلام,
نشان ملی عرب ها,
رنگ سبز,
|